CV |
Daca in articolul precedent am tras atentia la scrierea un СV pentru angajatorii din interiorul tarii atunci in acest articol am decis sa eau in considerarea acest aspect pe de alta parte si anume scrierea un CV pentru Tarile Capitaliste (Europene sau Vest-ice);
Citeva sfaturi pentru pregatirea CV-ului.
2.CV-ul trebuie sa fie scris intr-o limba Engleza foarte perfecta (dupa caz). Chiar daca crezi ca stii limba suficient de bine oricum, pune pe cineva sa citeasca CV-ul dvs ( cel mai bine unui a carui limba in care este scris CV ii este limba de baza).Nu incredintati spelling-ului dvs, refuzati spellchecker. Tineti minte, daca este scris in limba engleza cu greseli sansele dvs se miscoreaza;
3.Cred ca nu descoper America daca spun ca scopul CV-ului este de a face o invitatie la interviu. Acum ginditiva cine ea aceasta decizie (de invitat sau nu de invitat). De obicei, acesta va fi sau persoana din human resources sau recruiter. Incercati sa fiti in locul recruit-ului ( acest lucru este dificil dar greo de realizat) si evaluati - as lua eu aceasta persoana la lucru? Pentru aceasta trebuie sa tineti seama ca nici persoana din human resource nici din recruiter, dupa toata, nici un pic nu sunt familiarizati cu sfera de activitate a dvs.
4.Dupa regula CV-ul este compus din urmatoatere: - Personal Information; - Objective(optional);-Qualifications Summary(optional);-Education;-Professional Certifications (daca este);-Work Experience;-Employment During School(optional);Publication_ daa aveti);-References(optional).
4.1 Sectiunea Personal Information
Nu introduceti aici informatii despre sex(gen), virsta,nationalitate, stare civila - mai pe scurt despre tot care ar putea fi dupa cauza pentru urmarile penala ..) , si discriminarea employer-ului ( cit de usor de inteles, employer-ul asta nu iubeste). Poate ca daca ultima Work experience a fost in Canada, se poate de inclus fraza : "Status in Canada - Landed Immigrant" (sau "Eligigible Foreign Worker");
4.2 Sectiunea Objective (optional)
Aici puteti sa scrieti ceva de genul "A positioon in database administration where five years RDBMS experience would ne needed" pe linga aceasta la ce pozitie nu ati pretenda nu ar fi in plus daca a s-o reclamati;
4.3 Sectiunea Qualifications Summary (optional).
Dupa cum s-a mentionat, screening de obicei este bazat pe corespondenta oficiala a CV-ului si cerintele fata de el. Prin urmare, este necesar sa se faciliteze la maxim sarcina de potrivire a cerintelor human resource in CV-ul dvs. Pentru aceasta este necesar de pentrua a crea o sectiune speciala a CV-ului (de exemplu: Qualifications Summary), care v-a purta toata informatia despre aptitudini , si la sfirsitul fiecaruea trebuie sa fie o cifra - experience in ani. Ca exemplu: RDBMS - 4.5 ani, Oracle - 1.5 ani, Sybase - 3 ani,...Aceasta cifra trebuie sa fie confirmata in sectiunea Worl experinece.
4.4 Sectia Education
Aici trebuie sa specificam toate sistemele de invatamint care l-am petrecut dupa liceu in reverse chronological order ( institutia, presum si toate meritele mentionate( si relevant!) Cursuri!). Sectia Education poate sa fie ca inainte de Work experience: mai intii trebuie sa fie acea, ce credem ca il va face pe recruit mai imporesionat. daca aveti education- Harvard, Oxford, Cambrige, atunci mai inainte trebuie sa fie Education, dar daca ultimul loc de munca a fost IBM, Nortel sau Royal Bank atunci - Work Experince (trebuie sa fie inainte).
4.5 Sectiunea Work Experinece
Aici avem de a enumara toate posturile relevante ocupate de pina acuma in reverse chronological order cu o descriere functiei ocupate. Relevant - inseamna ca daca la dvs in biografie a fost un serviciu, care nicidecum nu le leaga cu pozitia data care pretendati atunci mai bine nu o amintiti si la interviu o sa scapati de intrebari ca: "Ce este cu diferenta aceasta de lucru in viata dvs?... ))".
4.6 Sectiunea Work Experiente - Action verbs.
Sectiunea "Work experience", de obicei, se citeste destul de fluent ( daca se mai citeste). Atunci nu ar fi rau sa incepeti cu fraze ca: actioon verbs - verbe, care exprima actiuni, asa ca: designed, developed, made, organized etc. Asa verbe atrag mai mult atentia cititorului , decit exemplu: suficient de slab "participated". Din aceste considerente este logic sa incluzi o ultima descriere( sau toate) pozitiile de "Accomplishments". Daca ati sapa in memorie, atunci este posibil ca pentru fiecare lucru sa va amintiti ceva cu ce ai putea sa te mindresti. Eata aceasta trebuie de scris in subsectiunea "Accomplishments".
4.7 Sectia Employment During School
Uneori ( nu intodeauna) relevant , locul de munca care l-ai ocupat in timpul invatamintului intra in sectiune aparte(Employment During School). Citeodata acest tip de lucru incape in sectiunea Work Experience , citeodata nu se introdece.Si intrebare: "Dar cum este corect?" raspunsul nu se stie. Totul depinde de situatia dvs. Daca aveti putina experiente: in full time work experience, dr este complet in relevant employment during school, atunci mai bine il puneti insectiunea Work Experience, acolo unde el o sa iti arata un staj mai mare. Daca dvs aveti incomplet relevant employment during school( asa ca sysadmin pentru programeri), atunci mai bine sa il aranjati intr-o sectiune aparte ( adaugindul in sectiunea full-time Work Wxperiente o sa arate ca irrelevant). Dar daca aveti foarte mult full-time work experience, atunci se poate employment during school sa nul mai puneti ( cu exceptia atunci cind employment during school trebuie pentru confirmarea din Qualifications Summary).
4.8 Sectiunea References (optional)
Intotdeauna exista o singura fraza-"References available upon request". Daca introduceti aceasta sectiune, atunci aduceti la interviu List of references - lista cu persoane, care va cunosc in legatura cu munca( dupa lege, directorul sau cineva rang mare) si care pot sa dea un sfat pentru dvs ( in engleza). Mai bine ar fi daca ati cere permisiunea de la acei pe care doresti sa ii incluzi in List of Reference, altfel rezultatul poate sa fie departe de asteptari. Un alt lucru, de asemenea, este util sa aduceti la interviu aceasta Letter(s) of Reference - sa vorbim mai simplu, caracteristica de la ultimul loc de munca.
5. Volumul CV-ului
Proape toti expertii in elaborarea CV-urilor spun ca cea mai buna modalitate este daca volumul CV-ului este de o pagina A4 , 2-ua deja este maximum. Eu detin un alt punct de vedere, puteti sa scrieti CV-ul cel putin si 500 de pagini cu conditia ca el sa fie usor citabil si sa ai ce pune in el - ce sa facem daca nu incape intr-o pagina sau 2-ua???.
6. A treia oara repet ca, procesul de screening este de obicei bazat pe respectarea formarii dupa cererea resume emise de human resources pentru postul vacant. Daca in cerinte este scris ca - "2 ani experienta cu Oracle" dar dvs o sa includeti 1,5 ani cu Oracle si 3 ani cu Szbase, atunci mai presus de toate ca resume-dvs va fi screened out ( asa cum dupa bunul simt ar trebuie macar sa fiti chemat la interviu). Din aceasta rezulta ca, daca dvs va place o oarecare companie sau pozitie, atunci foarte atent cititi cerintele fata de postul vacant (daca este disponibil) si de asemenea faceti schimbari in resume. Nimeni nu va invita sa spuneti minciuni, vorbim doar despre cum sa prezinti informatia. De exemplu: cazul poate fi ca "1.5 ani Oracle + 3 ani Sybase" scriind "4.5 ani RDBMS: Oracle, Sybase". Este, desigur, careva pericole fiindca recruiter nu stie ce inseamna asta RDBMS (sincer..) ) , si chiar in cazul cind vede "4.5 ani" plasat linga "Oracle" probabil ca va fi multumit.
7.Cover letter
Dupa teorie: cover letter - este scrisoarea care spune "Eata, vreau sa lucrez in firma dvs. Apropo, eata resumul meu" dar resume - aceasta este aplicatie la cover letter. Dupa toate, resume se scrie unul pentru toti emloyer-ii. dar cover letter se scrie pentru fiecare in parte. Dar, in practic nu exista nici o scrisoare de intentie. Eu personal am trimis CV-ul dupa un principiu (probabil ca, nu este atit de corect, dar nu este atit de indoitor) - daca firma nu aduce aminte nimic despre cover letter, atunci trimite CV-ul, dar daca scrie "trimiteti resume+cover letter" a tensionat si totusi a scris cover latter,)).
Mai exista inca o nuanta. Daca din intimplare, dvs ati aflat numele si coordonatele (e-mal, fax,) a unei persoane concrete dintr-o firma care ar putea sa se intereseze de CV-ul dvs ( asta poate sa fie un manager sau human recources, dar si project manager), atunci nu va leneviti si scrieti cover latter, si contactati acest manager dupa nume (ei asta iubesc) in loc de "Dear Sir/Madam" scrieti "Dear John Smith". Prin zvonuri de la mai multi autori am auzit ca asta este de succes.
8. Trimiterea resume prin email.
Uneori, punctele de destinatie pentru pagini web, nu vrea sa primeasca diferite formate. Atentie, fii atent cu MS Word: daca el nu este backward -compatible si ar fi cel mai bine inafara de format .doc mai atasati la fila si Rich Text Format (.rtf) .
SUCCES!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu